Hva i all verden er hjernetåke?

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var klar over dette symptomet i forbindelse med overgangsalderen. Det til tross for at jeg har jobbet med kvinnehelse og overgangsalder i 15 år....Da regner jeg med at det er mange som ikke er klar over dette, så enda viktigere å få ut informasjon mener nå jeg.
Kan veldig godt forstå at kvinner jeg snakker med tror de er alvorlig syke eller har en begynnende demens. Hjernetåke oppleves akkurat som ordet beskriver ganske godt; hjernen er pakket inn i bomull, og fører blant annet til konsentrasjonsvansker og glemsomhet. Noen kan også bli svimmel, noe som i seg selv er svært ubehagelig. Det kan være vanskelig å få med seg det som skjer rundt, og det er vanskelig å tenke klart. Jeg opplever også at det kan være vanskeligere å lese, altså at synet blir mer tåkete også.
Årsaken til hjernetåke som symptom i overgangsalderen er reduserte nivåer av østrogen. Fra omkring 40 års alderen starter østrogen og progesteron å falle, og det kan være store svingninger frem til menopause. Vi har østrogenreseptorer i hele kroppen, også i hjernen! Så derfor kan du kjenne at hjernen svømmer og det blir vanskelig å fokusere. Ikke så gøy akkurat.....
Det kan også være andre årsaker til hjernetåke (bl.a stoffskiftesykdom, betennelser, vitaminmangel, spesielt B12 og D vitamin. Autoimmune sykdommer kan også gi hjernetåke. Så om du mistenker at symptomene ikke kommer av overgangsalderen vil jeg anbefale deg å snakke med legen din.
Så, hva kan vi gjøre for å håndtere dette eller få tåka til å lette?
- Det er alltid en hjelp å ha god informasjon om årsaken til hjernetåken. Det å bekymre seg kan faktisk forverre symptomene.
- Et sunt og godt kosthold (les eget blogginnlegg om dette).
- Fysisk aktivitet er ALDRI feil, og hjelper på det meste. Spesielt stryketrening. ( les eget blogginlegg om dette)

- Hvile-hvile-hvile.
Det kan hende at dette kan være det vanskeligste faktisk. Men vi må passe på å lade batteriene og forebygge stresslidelser som igjen forverrer hjernetåken.
- Nok søvn og god søvnkvalitet.
Det kan være krevende å få nok søvn, da dårlig søvn gjerne er et betydelig symptom på overgangsalder! Men prøv å ha gode rutiner. Legg deg til samme tid hver kveld, ingen skjerm en time før leggetid, kjølig soverom og ev. meditasjon. Jeg har lett for å bli liggende å gruble, så for meg har det fungert svært bra å "skrive av meg" tanker før hodet faller på puta. Anbefales!
Skriv gjerne til meg om du har flere gode råd, slik at vi kan dele med hverandre.
Tåkeklem fra meg
